מהי קרצינומה תאי הבסיס? מי עלול לחלות בה? מהם גורמי הסיכון? כיצד מאבחנים? מהם התסמינים
ואיך מטפלים? על שאלות אלה ועוד במאמר שלפניכם.
קרצינומת תאי הבסיס הידוע גם בשמו - (BCC) Basal Cell Carcinoma, סרטן זה הוא סרטן הנפוץ באדם.
זהו גידול ממאיר השייך לקבוצת סרטני העור שאינם מלנומה (NMSC) Non Melanoma Skin Cancer) והוא
השכיח ביותר בקבוצה זו.
בשנים האחרונות עם ההתחממות הגלובלית וחשיפה גבוהה ולא מבוקרת לשמש נצפית עלייה בשכיחותו של סרטן הקרצינומה תאי הבסיס, וגידול זה נפוץ בעיקר באזורים חשופים לשמש ובבהירי עור החל מהעשור החמישי לחיים, עם זאת לאחרונה נצפית עלייה בשכיחותו גם בצעירים בעשור השלישי לחייהם. שכיחותו מעט גבוהה יותר אצל גברים לעומת נשים.
גורמי הסיכון של סרטן הקרצינומה הינם :
היסטוריה משפחתית ומצבים גנטיים כגון תסמונת גורלין המתאפיינת בהופעת נגעים מרובים של קרצינומת תאי הבסיסי
אנשים ממוצא צפון אירופאי
עור בהיר שיעור ועיניים בהירות
חשיפה לקרינה מייננת
דיכוי חיסוני
בעלי מוטציות ספציפיות בגן PTCH, או בגנים אחרים השייכים למסלול ה- Hedgehog, שנמצאו קשורות לתסמונות גנטיות כגון התסמונת הנבואידית של תאי הבסיס ((BCNS) Basal Cell,Nevus Syndrome, (Gorlin syndrome)), תסמונת רומבו (Rombo syndrome) ותסמונת באזקס (Bazex syndrome).
הלוקים בתסמונות אלה סובלים מהופעת גידולים מרובים כבר בגיל הילדות והנערות בנוסף לתופעות קליניות עוריות אחרות.
תסמינים לאבחון המחלה ומהלכה אבחון סרטן הקרצינומה תאי הבסיס מתבצע על יד ביופסיה של הנגע החשוד. התפתחות המחלה של סרטן הקרצינומה הינה איטית , וכן אינה חודרת לרקמות העמוקות, אע״פ זאת
המחלה עלולה להתפתח ולהתקדם לשלב פולשני הגורם להרס נרחב של הרקמות , וכן לגרום לעיוותים
ונכויות בפרט כאשר מדובר בנגעים המערבים את איברי הגולגולת , וכן את איברי הפנים . נדיר שסרטן
הקרצינומה של תאי הבסיס שולח גרורות לאיברים מרוחקים.
דרכי טיפול: כאמור אבחון סרטן הקרצינומה תאי הבסיס מתבצע על ידי ביופסיה של הנגע החשוד .הגישה הטיפולית תלויה בהיקף הנגע ומיקומו , וכן בשלב בו אובחן הנגע . קיימות שלוש גישות טיפול והן : טיפול ניתוחי , טיפול קרינתי , טיפול תרופתי .
טיפול ניתוחי- הטיפול השכיח הינו הסרה ניתוחית של הנגע בגבולות בריאים המשיג ריפוי במרבית המקרים . יחד עם זאת טיפול ניתוחי אינו מתאים במקרים בהם סרטן הקרצינומה הינו בשלב מתקדם וקיימת התפשטות מקומית נרחבת או גרורות מרוחקות . במקרה של שלב מתקדם עלולה כריתה של הנגע לגרום לפגיעה תפקודית וקוסמטית משמעותית למשל כשהנגע ממוקם באיברי הפנים .
טיפול קרינתי- טיפול זה יעיל לנגעים שטחיים ויעילות הטיפול הינה כמו של הטיפול הניתוחי . טיפול זה יעיל לנגעים הקטנים מ5 מ״מ המצויים בנחיריים או על העפעפיים . ובנגעים גדולים מעל 20 מ״מ במצח ובקרקפת . הטיפול הקרינתי אינו מומלץ לחולים מתחת לגיל 60, לגידולים הממוקמים בידיים וברגליים ולמטופלים עם תסמונת גנטיות דוגמת תסמונת גורלין .
טיפולים נוספים בסרטן הקרצינומה כוללים טיפול בהקפאה וטיפול פוטודינמי אולם יעילותם מוגבלת . טיפול תרופתי- בעבר כימותרפיה היתה הטיפול היחיד במחלה מתקדמת , מקומית או גרורתית ויעילותה היתה נמוכה ביותר עד שנמצא כי קיים טיפול תרופתי . Erivedge הינו הטיפול התרופתי היעיל הראשון בקרצינומה מתקדמת של תאי הבסיס. התרופה הינה פרודה קטנה הפועלת במנגנון חדשני של חסימת העברת אותות תאיים הודות ליעילותה הגבוהה בהשגת שליטה במחלה מהווה Erivedge אפשרות טיפולית חשובה לחולים הקשים ביותר, אשר מיצו את האפשרויות הטיפוליות הקיימות.
コメント