top of page
חיפוש
תמונת הסופר/תעמותת עור השמש

הכירו את העור שלכם

עודכן: 17 בנוב׳ 2020

לעור שלנו חשיבות רבה ומשמעותית לבריאותנו . העור הינו מעטפת גופנו המפרידה בין פנים גופנו והסביבה החיצונית ויש לו תפקידים רבים: לגונן מפני חדירה של גורמים כמו חיידקים וגורמי מחלה נוספים, וחומרים מסוכנים. העור שלנו מגן עלינו מקרינה אולטרה סגולה שמקורה בשמש, ומווסת את מאזן הנוזלים בגופנו, ומונע איבוד מים והתייבשות. העור שלנו שומר על טמפרטורת הגוף, וכמו כן קולט מידע מהסביבה באמצעות חוש המישוש. העור הינו כסות גופנו מכף רגל ועד ראש. אנחנו עסוקים בו מדי יום - מנקים אותו, מטפחים אותו בתכשירים וקרמים לטיפול ומניעת אלרגיות, וכל זאת כדי לשמר אותו צעיר, בריא ורענן. מהו מבנה העור? ומה תפקיד שכבות העור? על כך במאמר שלפניכם.

העור בנוי משתי שכבות עיקריות: האפידרמיס והדרמיס. האפידרמיס כולל שלושה סוגי תאים:

- תאי קשקש (Squamous Cells) - תאים שטוחים המייצרים חומר חלבוני הנקרא קראטין.

- תאי בסיס (Basal Cells) - תאים עגולים הנמצאים בבסיס האפידרמיס.

- מלנוציטים - תאים המייצרים פיגמנט הנקרא מלנין .

תאים מתחתית האפידרמיס נודדים כלפי מעלה, מתים במהלך הנדידה ויוצרים שכבה של תאים מתים הנקראת שכבת הקרנית. זהו הציפוי שאנו מרגישים כשאנו נוגעים בעורנו. הקרנית מתקלפת כל הזמן ומתחלפת בתאים חדשים שמגיעים מתחתית האפידרמיס. הקרנית מגינה עלינו מפני חדירת גורמים זרים. בתחתית האפידרמיס נמצאים גם "המלנוציטים "המייצרים את המלנין המעניק לעור את צבעו. מתחת לאפידרמיס נמצא הדרמיס. שכבה זו מכילה סיבים רבים של חומר אלסטי ושל החלבון קולגן. השינויים בחומרים אלה מתרחשים עם ההזדקנות ונותנים לעור את המראה הזקן.

בדרמיס נמצאים : כלי הדם המזינים את העור, בלוטות הזיעה המפרישות זיעה, בלוטות החלב המפרישות חומר שומני שמכסה את העור, זקיקי השערה והקולטנים הרגישים לתחושות השונות. ויסות חום הגוף נעשה באמצעות בלוטות הזיעה המסייעות בקירור גופנו. הקירור מתרחש כשהזיעה מתאדה מפני העור שלנו ומשתמשת לשם כך בחום גופנו. בלוטות הזיעה נמצאות בדרמיס צורתן כצינורות מפותלים, אולם מהן נמשך צינור ישר הפתח אל פני העור. בלוטות החלב מפרישות את החומר השומני אל תוך זקיקי השערה ולעיתים הן מהוות מקור לבעיות במקרים שבהם הן נסתמות ומזדהמות , ואז מופיעים פצעונים על פני העור. זקיקי השערה הינם נרתיקים קטנים שבתוך כל אחד מהם גדלה שערה אחת. קולטני התחושה מתחלקים לסוגים שונים בהתאם לגירוי המפעיל אותם : קולטן לחום, לקור, למגע, ללחץ ולכאב. הקולטן המגורה מעביר את המידע למוח. הודות לקולטנים הללו העור קולט מידע מהסביבה. מתחת לדרמיס מצוי ההיפודרמים שהיא שכבת השומן של הגוף. עוביה של שכבה זו נע ממילימטרים בודדים אצל אדם רזה לסנטימטרים רבים אצל האדם השמן. שכבת שומן זו משמשת לבידוד ולשמירה על חום הגוף.



Kommentare


bottom of page